LEER- EN WERKPLAATS
VOOR MENSEN MET AUTISME EN PASSIE VOOR THEATER

Onze geschiedenis

Theaterwerkplaats Kazou is een all-round leer- en werkplaats voor mensen met autisme van alle leeftijden die affiniteit hebben met theater. Naast het volgen van lessen en het maken van voorstellingen biedt de werkplaats de mogelijkheid om de lessen te combineren met werken of dagbesteding in een theateromngeving.

 

Theaterwerkplaats Kazou kent een lange en rijke geschiedenis. De werkplaats is in 2010 gestart door Hans Salemink, Nienke Goossens en Mirjam Hendriksen. Zij waren als therapeut/trainer verbonden aan het Dr. Leo Kannerhuis en besloten om daarnaast een theaterwerkplaats op te zetten. Doel: jongeren met autisme die affiniteit hebben met muziek, dans en drama in hun vrije tijd theaterlessen te bieden zodat zij zich verder kunnen ontwikkelen op het gebied van theater maar ook op het persoonlijke vlak.

 

Al snel ontstond de behoefte om het geleerde te tonen aan het publiek. In eerste instantie met een kleine voorstelling voor ouders, familie en medewerkers in Kunsthuis 13 in Velp. Gedreven door het animo en het enthousiasme van de jongeren en het publiek, werd de stap gemaakt naar grotere voorstellingen voor theater en bij evenmenten. In 2002 werd in de grote zaal van de Schouwburg in Arnhem ‘Kayama’ opgevoerd. In 2004 volgde de voorstelling ‘Connexxxxion’ en in 2009 ‘Kompas’ in theater de Junushoff in Wageningen. In 2014 werd in opdracht van het Dr. Leo Kannerhuis de jubileumvoorstelling ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan de voorstelling ‘Respect’ gemaakt. In 2015 is samen met Adriaan Luteijn van Introdans de succesvolle voorstelling 'Active but Odd' gemaakt en in 2016 met Jasper Vaillant 'Face Me'. In het kader van inclusie is in 2017/2018 samen met studenten van het Rijn IJssel College de voorstelling 'Lieverd kom je slapen' geschreven en geregisseerd door Marjoke Plijnaer. Een lang gekoesterde wens ging in maart 2018 in vervulling: een eigen festival met de naam 'ÖUT of the BOX': Tijdens het festival was de première van de voorstelling ME & my PRO, een voorstelling gemaakt met externe professionals als Iris Hesseling, Addo Kruizinga, Karin Lambrechtse, Adriaan Luteijn, Lex te Dorsthorst e.a. 

Sinds september 2018 is Theaterwerkplaats Kazou een zelfstandige stichting.

In 2019, 2020 en 2021 werden de Notenkraker volgens Kazou en de Midzomernachtsdroom volgens Kazou opgevoerd. Succesvolle voorstelingen die veel bezoekers trokken. Ook werd in die periode het Sprookje der 4 Seizoenen gemaakt een speciale voorstelling voor kinderen vanaf 4 jaar.